Ogen en visie

Ogen en visie

Het geloof dat katten kunnen zien in het donker is een fabeltje. Katten kunnen niet beter zien in totale duisternis dan mensen dat kunnen, maar speciale night-vision aanpassingen kunnen ze zeer goed zien, zelfs in de zwakste licht. Terwijl zijn gevoelige gehoor kan helpen om in eerste instantie de prooi te detecteren, vertrouwt de kat op zijn scherpe, aan de nacht aangepaste visie om de exacte locatie van de volgende maaltijd met dodelijke precisie vast te stellen.

Zien in licht en donker

Schijn licht op een kat in een donkere kamer of kijk naar een foto van een kat die met een flits gemaakt is en je zult de griezelige groene of gele gloed in zijn ogen waarnemen. Om ten volle te profiteren van het beschikbare licht bevat de achterkant van het netvlies van de kat een laag van spiegelachtige cellen, genaamd de tapetum lucidum. Deze laag reflecteert het licht terug op het netvlies - net zoals wanneer de koplampen van een auto reflecteren op verkeersborden. Hoewel deze laag bij alle carnivoren en veel andere zoogdieren aanwezig is, is deze bij katten bijzonder dik. Bij katten kan de laag wel 15 cellen dik zijn. Onder normale omstandigheden is de laag niet zichtbaar, het tapetum lucidum verschijnt alleen wanneer licht direct in de ogen van de kat gericht wordt. Het zicht van een kat is het scherpst tussen de 2 en 3 meter afstand met de focus op het midden van het blikveld. Dit is een nuttige aanpassing en komt goed van pas bij het focussen op kleine prooien. Ook bewegingen kunnen katten veel beter detecteren dan dat de mens dit kan. De vele staven in het netvlies van de kat dienen als bewegingsmelders en licht-receptoren, alles wat door het blikveld van de kat loopt zal sneller opgemerkt worden dan iets wat recht op de kat afloopt.

Wat een mooie ogen heb je

Ondanks de aanwezigheid van kleur-detectie kegels, heeft het onderscheiden van kleuren weinig toegevoegde waarde voor katten. Tot voor kort werd zelfs algemeen aangenomen dat katten kleurenblind zijn. In tests werden echter huiskatten met succes getraind om blauwe, groene en gele (maar niet rood) kleuren te onderscheiden van elkaar. Door hun lichtgevoelige visie kunnen ze ook grijstinten onderscheiden. Omdat de ogen van de kat zijn ontworpen 's nachts goed te kunnen zien, moeten de pupillen overdag vernauwen om de hoeveelheid licht die het netvlies tijdens de dag bereikt te beperken. Huiskatten en vele kleinere wilde soorten hebben pupillen die zich kunnen samentrekken tot een nauwe spleet, waardoor ze zelfs bij extreem fel licht nog goed kunnen zien. Grote katachtigen zoals leeuwen die jagen overdag, hebben pupillen die samentrekken in kleine, strakke cirkels in plaats van een spleet; zij zijn niet zo afhankelijk van nachtzicht als onze huiskat. In situaties met weinig licht, zal zowel bij wilde als bij gedomesticeerde katten de pupil volledig verwijden in bijna perfecte bollen om de maximale hoeveelheid licht te door te laten. Katten openen en sluiten hun pupillen ook tijdens stress of confrontaties. Een angstige kat zal zijn pupillen volledig verwijden om zo een ??breder gezichtsveld te creëren en zo veel als mogelijk van de omgeving op te nemen, terwijl die van een agressieve kat aanzienlijk vernauwd zijn als een bedreigings signaal.

Het Derde Ooglid

Katten hebben een bovenste en onderste ooglid die de oogbol beschermen, net zoals bij ons mensen. Voor verdere bescherming van de oogbol hebben alle katten hebben een ondoorzichtig, wit derde ooglid, tussen het onderste ooglid en binnenste hoek van elk oog. Dit extra ooglid helpt het oog vochtig te houden en verwijderd stof van het oppervlak van het hoornvlies. Als de kat lekker ligt te dommelen sluit dit derde ooglid, zodat er minder licht op het oog valt. Zodra de slapende kat wordt gewekt door een geluid schiet het derde ooglid terug naar de binnenste hoek van het oog. Katten met zeer korte neuzen, zoals Perzen, zijn mogelijk niet fysiek in staat om hun ogen volledig te sluiten hun, omdat de ogen meer uitpuilen, waardoor het derde ooglid zichtbaar is tijdens de slaap.

Advertenties