Parasieten en wormen bij kittens

Er zijn veel parasieten die kittens kunnen oplopen door contact met de moeder of vanuit hun omgeving. Deze parasieten komen zeer vaak voor bij kleine kittens en een aantal van deze parasieten en wormen kan ook mensen infecteren. Regelmatige ontworming doodt de rondwormen en haakwormen. Andere veel voorkomende parasieten zijn onder andere Giardia, coccidia en lintwormen. Deze kunnen alleen worden behandeld wanneer daar een diagnose voor gesteld wordt naar aanleiding van een fecesonderzoek.

Hoe komt een kitten aan parasieten?

Rondwormen worden op kittens door contact met de moeder, door in contact te komen met parasieteneitjes in de omgeving of door het jagen buiten. Haakwormen worden overgedragen door contact met besmette dieren, contact met parasieteneitjes of door het buiten jagen. Giardia en coccidia worden verspreid via contact in de omgeving. Lintwormen worden verspreid door contact met vlooien.

Het herkennen van parasieten

Als uw kitten wormen heeft, kan het lastig zijn om te identificeren welke type worm het precies is. Niet altijd is het mogelijk om puur op door te kijken te bepalen welk type worm het is. Sommige rondwormen zijn te herkennen in de ontlastingals lange, spaghetti-achtige strengen. Lintworm (kleine, witte, rechthoekig segmenten) kunnen soms gezien worden rond het rectum.

Hoe ontwormen

Kittens worden normaliter door de fokker al ontwormt als ze drie, vijf, zeven en negen weken oud zijn. Daarna is het raadzaam om je kitten elke maand preventief te ontwormen van rondwormen en haakwormen. Er zijn bij de dierenwinkel verschillende merken te krijgen voor het ontwormen van je kat. Het is aan te raden om verschillende merken te gebruiken en deze elke maand af te wisselen. Omdat elke merk zijn eigen werking heeft, krijg je hiermee het beste resultaat. Naast het maandelijks ontwormen is het ook verstandig om je kitten elke maand preventief te ontvlooien. Er zijn merken in de handel die ontwormen en ontvlooien combineren. Gebruik uitsluitend producten die worden aanbevolen door uw dierenarts voor het ontvlooien van je kat. Simpelweg omdat het wordt verkocht in een dierenspeciaalzaak betekent niet altijd dat het veilig is! Tijdens het eerste jaar van je kitten moet je regelmatig (twee tot vier keer in het eerste jaar) de feces controleren op parasieten. Na het eerste jaar volstaat een controle elk half jaar. Als je kitten altijd binnen blijft kun je ook toe met minder controles, bij een binnenkat is het aan te raden om het eerste jaar tweemaal, en daarna jaarlijks de uitwerpselen te controleren op parasieten. Wordt je kitten een echte buitenkat, controleer dan minimaal twee maal per jaar de uitwerpselen op parasieten.

Waarom controleren op parasieten?

Ook huiskatten moeten regelmatig gecontroleerd worden op parasieten. Een binnenkat komt weliswaar niet buiten, maar ook wij brengen parasieten en vlooien naar binnen. Eitjes van rondwormen en haakwormen, evenals vlooien, blijven makkelijk aan onze schoenen plakken om thuis opgepikt te worden door je kitten. Vergeet niet dat vlooien een bron van lintwormen zijn. Maar weinig huizen zijn volledig vrij van knaagdieren en insecten welke parasieten overbrengen. Ook kan rauwe voeding en rauw vlees uit de prullenbak een mogelijke bron van infectie zijn.

Advertenties