Wat heb ik nodig voor mijn kat: boodschappenlijstje

Zeker als het de eerste keer is dat je een kat in huis haalt, is het fijn om zeker te weten dat je niks vergeet. Voerbakken, krabpalen, speeltjes, kattenbak. Wij hebben een boodschappenlijstje voor je gemaakt met de meest essentiele zaken zodat je goed voorbereid je nieuwe huisgenootje kunt verwelkomen.

De basis.

Voeding.

Zorg voor een goed merk voeding voor je kat. Bij voorkeur haal je voor de eerste tijd het voer in huis wat je kitten nu ook al krijgt bij de fokker of het asiel.

Apart voer en waterbak.

Zorg voor aparte bakken voor water en voer. Koop bij voorkeur bakken van RVS of aardewerk. Plastic kommen zijn populair en goedkoop, maar kan huidontsteking veroorzaken bij veel katten.

Kattenbak, kattenbakvulling en schep

De algemene vuistregel is 1 kattenbak per kat plus 1 extra. Voor een kat zul je dus twee kattenbakken neerzetten. Heb je twee katten dan zet je drie kattenbakken neer. Katten geven de voorkeur aan kattenbakvulling die fijn is, zandering en zonder geurtjes. Vergeet ook niet om een schepje mee te nemen zodat je elke dag even de vaste uitwerpselen uit de bak kunt scheppen.

Krabben

Katten hebben een krabpaal nodig om op te spelen en hun nagels te scherpen, maar ze zullen deze ook markeren met behulp van de geur klieren op hun poten en hun klauwen scherpen. Ook de meubels zullen blij zijn met de krabpaal omdat de kat graag de krabpaal zal gebruiken om zijn nagels in te zetten in plaats van het leren bankstel.

Transportbox

Gebruik altijd een speciale transportbox als je met je kat naar de dierenarts gaat. Vaak is een dier al gespannen of angstig als ze naar de dierenarts moet, een hard geluid of iets onverwachts kan je kat laten schrikken waardoor deze er vandoor gaat. Je kunt de transportbox ook gewoon gebruiken als slaapplek voor de kat thuis. Voordeel hiervan is dat de kat de transportbox zal beschouwen als veilig en vertrouwd.

 

De Extra's

Bed

Kittens hebben een voorkeur voor bedden met een rand of wand. Je kunt deze kopen in de dierenwinkel of zelf maken van bijvoorbeeld een oude schoenendoos welke je aan de binnenkant bekleed met zachte stof.

Speeltjes

Niet alle kattenspeeltjes zijn veilig! Kies altijd voor stevige, met stof beklede speeltjes die geen kleine onderdelen hebben welke kunnen worden ingeslikt, zoals bellen of plastic ogen.

Snoepjes

Kies voor gezonde traktaties voor je kat, zoals speciale snoepjes bedoelt om de tanden te reinigen. Er zijn ook speciale speeltjes waarin je snoep kunt verstoppen. Voor de kat een hele uitdaging en leuke bezigheid om het snoep er weer uit te halen.

 

Verzorging

Scharen

Als u een langharige kat heeft, is het verstandig om te investeren in een goede schaar of tondeuse om de vacht in model te houden en klitten te verwijderen.

Borstels en Kammen

Voor elk type vacht zijn er speciale borstels en kammen beschikbaar om deze zo goed mogelijk te verzorgen. De dierenwinkel kan je advies geven welk type borstel en kam het best geschikt is voor de vacht van je kat.

Nagelschaar

In principe verzorgt een kat zelf zijn nagels en bij een kat die veel buiten loopt zullen de nagels vanzelf afslijten. Bij een binnenkat kan het soms nodig zijn om de nagels te knippen. Zorg altijd voor een goede nagelschaar als je de nagels wilt knippen en vraag advies over hoe je dit het beste kunt doen. In geval van twijfel: laat de nagels bij de dierenarts knippen! Dat is absoluut geen schande en voorkomt je kat een hoop pijn mocht je verkeerd knippen.

Halsband

Als je kat naar buiten gaat, zal deze ook een halsband nodig hebben met een tag. Mocht je kat een keer verdwalen of een ongeluk krijgen, dan is het in ieder geval mogelijk om deze weer thuis te brengen. Denk er ook aan om jonge kittens de eerste maanden binnen te houden. Met deze boodschappenlijst heb je alles in huis wat je nodig hebt om een goede start te maken met je nieuwe huisgenootje.

Advertenties